5 razloga zašto naučiti napraviti i održavati svoju web stranicu!

Veliki broj je malih poduzetnika smatraju da njihov posao ne može baš imati velike koristi od web stranice, ili im se njeni troškovi jednostavno ne uklapaju u budžet. Zato posežu za kreiranjem Facebook stranica, Instagram profila… No šta ćemo sa onima koji ne koriste društvene mreže, kako oni da dođu do vas. Svi mi koristimo internet, ali ne koristimo svi društvene mreže… zato je najbolje rješenje web stranica.

U ovom tekstu ćemo vam dati pet razloga zašto je dobro da napravite svoju web stranicu i zašto da je sami održavate.

1. UŠTEDA TROŠKOVA IZRADE (jednokratno)

Ukoliko sami napravite svoju web stranicu onda ćete imati odmah u startu uštedu troškova. Prema cijenama u Bosni i Hercegovini, izradu web stranice za svoj biznis, koja je informativnog karaktera platit ćete u prosjeku od 300-500 KM. Što znači da taj iznos odmah štedite.

2. UŠTEDA TROŠKOVA ODRŽAVANJA (dugoročno)

Ukoliko napravite svoju web stranicu, odmah ćete je znati sami i održavati. Šta znači održavati web stranicu? Mijenjanje postojećeg sadržaja, dodavanje novog, nadogradnja web stranice. Unos tekstova, slika, video sadržaja… Sve ono što biste drugoga plaćali, da li mjesečno ili po unosu, vi biste mogli raditi.

3. UŠTEDA VREMENA

Ukoliko imate već web stranicu i održava vam je treća osoba, onda sigurno znate šta znači vrijeme. Dok vi njemu pošaljete, on vidi, ubaci… mnogo vremena može da prođe. Puno lakše i brže bi vam bilo, da vrijeme koje trošite da njemu pošaljete sadržaj za web stranicu, potrošite odmah na postavljanje tog sadržaja na web.

4. UVIJEK AKTUELNE INFORMACIJE I SADRŽAJ

Najgora stvar u biznisu je kada ovisite o trećoj osobi, o njegovoj dobroj volji ili slično… Još ako je ta osoba prijatelj, porodica ili slično… onda bolje odmah prestanite raditi taj biznis. Jer će dolaziti do nesporazuma, koji neće moći biti tako lako rješeni zbog rodbinskih ili prijateljskih veza. Zato, ako pravite sebi sami web stranicu i istu održavate, spriječili ste mnoge nesuglasice, svađe, sukobe, nesporazume.. koji mogu uticati na Vaš biznis. Ne morate ovisiti o trećim osobama kako bi željene informacije i sadržaj plasirali na Vašu web stranicu. Sami to možete uraditi u svakom trenutku.

5. MOGUĆNOST DODATNE ZARADE

Upoznati se sa procesom izrade web stranice i održavanje iste može vam donijeti i dodatnu zaradu. Kako? Ukoliko ste se odlučili baviti web dizajnom za svoj biznis, zašto to ne biste radili i za neke druge biznise? Zašto vi ne biste bila osoba kojoj će drugi plaćati izradu web stranice i troškove održavanja iste? Jednom, kada uđete u taj svijet, moći ćete ostvariti dodatne prihode, bez da se nešto pretjerano mučite. Sigurno da će počeci biti teži… ali ako ste spremni da učite, brzo sve ide.

OK SVE TO, ali GDJE NAUČITI IZRADU WEB STRANICA?

Škola stranih jezika i računara BHM Zenica organizuje KURS WEB DIZAJNA Kako napraviti i održavati svoju web stranicu”. Danas je za svaki biznis, bio to mali, srednji ili veliki, jako bitno online prisustvo. Glavni stub online prisustva nekog biznisa je upravo web stranica koja će na najbolji način predstaviti djelatnosti i prednosti te firme u odnosu na konkurenciju.

AUTOR TEKSTA: Vladimir Radišić, voditelj kursa web dizajna