PARCO

OBUKA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA ZA PRIMJENU INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA I RAD NA RAČUNARIMA

BHM je završio implementaciju projekta „Obuka državnih službenika za primjenu informacionih tehnologija i rad na računarima“ koji obuhvata informatičku obuku za 1.600 državnih službenika sa nivoa institucija BiH, Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH.

Projekat će doprinijeti kvalitetnijoj osposobljenosti državnih službenika u organima državne službe, na sva četiri upravna nivoa, za praktičnu primjenu znanja iz oblasti informacionih tehnologija u svakodnevnom radu i povećanje općeg stepena informatičke pismenosti u državnoj službi. Dugoročno, ovakva uprava moći će osigurati kvalitetan servis svojim građanima, klijentima iz privrednog sektora kao i drugim korisnicima upravnih usluga.”

Projekat se finansiraiz Fonda za reformu javne uprave (www.parco.gov.ba), a implementacija ovog projekta traje 14 mjeseci.

To je dosad najvećiprojekat IT obuke pokrenut u BiH koji se provodi prema evropskom ECDL standardu. Obuka se provodi na oko 20 lokacija, u ovlaštenim ECDL centarima na teritoriji cijele BiH. Državni službenici – korisnici u projektu ECDL obuke će biti osposobljeni za rad na računarima prema ECDL standardu, koji je priznat u više od 140 zemalja svijeta.

Obučavanje i certificiranje prema ECDL standardu, kao standardu za informatičku pismenost je preporučen i snažno podržan od strane Delegacije Evropske komisije i predstavlja značajan doprinos evropskoj integraciji BiH.