UNDP

OBUKA IZ ENGLESKOG JEZIKA ZA 800 MLADIH NEZAPOSLENIH LICA, PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA I ZADRŽAVANJA MLADIH (YERP)

Program zapošljavanja i zadržavanja mladih (YERP program) je program podržan od Fonda za ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja kojeg financira španska vlada.

Program zapošljavanja i zadržavanja mladih (YERP program) zajednički provode IOM, UNDP, UNFPA, UNICEF i UNV u partnerstvu sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, entitetskim ministarstvima za rad i obrazovanje, Agencijom za statistiku BiH, entitetskim agencijama za statistiku, zavodima za zapošljavanje širom BiH.

YERP se provodi na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, u 16 regionalnih CISO centara za informiranje, savjetovanje i izobrazbu koji su uspostavljeni unutar javnih službi za zapošljavanje.

Projekat obuke 800 mladih nezaposlenih lica iz engleskog jezika je realiziran u 16 gradova širom Bosne i Hercegovine: Sarajevo, Goražde, Zenica, Vitez, Bihać, Mostar, Livno, Brčko, Odžak, Tuzla, Prijedor, Banja Luka, Bijeljina, Istočno Sarajevo, Trebinje i Doboj.

Obuka iz Engleskog jezika za 800 mladih nezaposlenih lica na području cijele Bosne i Hercegovine (YERP program) je bila organizirana u dvije faze:

  • Prva faza je obuhvatala obuku iz engleskog jezika u sljedećim mjestima: Sarajevo, Istočno Sarajevo, Zenica, Mostar, Tuzla, Bihać, Brčko, Prijedor, Vitez, Odžak i Doboj. 
    Obuka je realizirana polovinom novembra 2011.
  • Druga faza je obuhvatala obuku iz engleskog jezika na dodatnih pet lokacija: Trebinje, Livno, Bijeljina, Banja Luka i Goražde. 
    Obuka je realizirana u februaru 2012.

Implementator obuke je društvo BHM Zenicakoje ima dugogodišnje iskustvo i značajne reference u realizaciji projekta edukacije na teritoriji cijele BiH.

Izbor mladih nezaposlenih lica - polaznika obuke i provjera njihovog predznanja engleskog jezika je izvršena u saradnji sa CISO centrima pri Službama za zapošljavanje.